Наш організм потребує білках,
жирах, вуглеводах Вуглеводи,
вітамінах і мінералах. Всі ці інгредієнти має надходити в організм з їжею в
потрібних співвідношеннях. Саме таке харчування називається збалансованим, воно
забезпечує організму людини правильне функціонування.
Що таке збалансоване харчування
Збалансоване харчування - це
харчування, яке забезпечує організм необхідними йому харчовими речовинами в
правильних співвідношеннях. Згідно сучасним уявленням правильна життєдіяльність
організму людини залежить від дотримання певних взаємин між різними факторами
харчування, кожен з яких бере участь в обміні речовин.
Проблему адекватності
харчування людини його потребам стали досліджувати в кінці 19 - початку 20
століття. До цього часу в основному був вивчений склад харчових продуктів,
відкриті незамінні компоненти їжі і проведені фундаментальні дослідження
процесів перетравлення, всмоктування і асиміляції (засвоєння організмом)
харчових речовин в організмі людини.
Основою концепції
збалансованого харчування є наявність залежності між засвоєнням їжі і ступенем
збалансування її хімічного складу. Велике значення мають незамінні компоненти
їжі (харчові речовини, які не можуть утворюватися в організмі) - незамінні
амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, що входять до складу жирів,
вітаміни і мінеральні речовини.
Правильне співвідношення в харчуванні основних
інгредієнтів
У раціоні практично здорової
людини при середніх фізичних навантаженнях оптимальним є співвідношення білків,
жирів і вуглеводів, близьке до 1: 1: 4,5. Воно сприяє максимальному задоволенню
енергетичних і пластичних потреб організму людини. Однак при посиленні
енерговитрат і підвищенням у зв'язку з ці калорійності їжі процентний вміст в
ній білка слід скорочувати, збільшуючи кількість жирів і вуглеводів. На частку
білків має припадати 12-13% загальної калорійності раціону, на частку жирів -
близько 30%.
Основний будівельний матеріал - білок
Велике значення має і
правильне співвідношення в харчовому білку амінокислот Амінокислоти.
Як відомо, всі білки складаються з амінокислот, які за харчовою цінністю
діляться на незамінні (їх організм не синтезує) і замінні. Білок, який містив
би всі незамінні і замінні амінокислоти в оптимальному для харчування
співвідношенні (ідеальний білок) в природі не зустрічається. Але білки
тваринного походження (м'яса, риби, птиці, яєць, молока) містить всі незамінні
амінокислоти в співвідношенні близькому до оптимального. Це так звані
повноцінні білки.
Рослинні білки є
неповноцінними, тому що вміст у них однієї, двох або більше незамінних
амінокислот значно нижче, ніж в ідеальному білку. Наприклад, білки сої
характеризуються зниженим вмістом метіоніну і треоніта, в білках соняшнику
знижений кількість лізину, метіоніну і треоніну.
Знання оптимальних співвідношень
амінокислот у раціоні дозволяє оцінювати фактичне харчування населення і
намічати шляхи його раціоналізації, а також встановлювати норми потреби в білку
в залежності від його амінокислотного складу. Добова потреба організму в білку
залежить від його якості: чим менше повноцінним є споживані білки, тим вище
повинна бути ця норма і навпаки, чим ближче споживані білки до ідеального
білку, тим ця норма повинна бути нижче (теоретично близько 57 г ідеального
білка на людину в добу).
Жири також необхідні для будівництва клітин організму
людини
Жири повинні складати в
середньому 33% від загальної калорійності їжі. Але для різних кліматичних умов
потрібна різна кількість жиру в їжі: в південний районах - близько 27-28%, у
північних - 38-40%. Найбільш повноцінними є рослинні масла, так як в них
міститься багато поліненасичених жирних кислот, а також фосфоліпіди, необхідні
для відновлення клітин і внутрішньоклітинних структур. Рекомендується, щоб
рослинні олії становили в харчовому раціоні людини не менше 30% від загальної
кількості жирів.
Поліненасичені жирні кислоти
входять до складу клітинних оболонок, внутрішньоклітинних мембран. Вони
використовуються організмом для синтезу деяких біологічно активних речовин.
Вуглеводи - джерело енергії
У вуглеводної частини
харчового раціону людини обов'язково повинні бути присутніми баластні речовини,
або так звані харчові волокна, що складаються з целюлози. Ці волокна не
перетравлюються в шлунково-кишковому тракті, але сприяють його нормальному
функціонуванню, а також можуть брати в облогу на своїй поверхні деякі токсини,
перешкоджаючи їх всмоктуванню.
Всі вуглеводи діляться на
прості цукри (всі солодощі і здоба) і складні вуглеводи (овочі, фрукти, каші).
Перші рекомендується вживати якомога менше (не більше 50-100 г в добовому
раціоні), другі - якомога більше. Складні вуглеводи повільно розкладаються в
кишечнику на прості вуглеводи і є тривалим джерелом енергії, тоді так прості
вуглеводи відразу всмоктуються в кров, змушуючи організм виробляти велику
кількість інсуліну (гормону, що сприяє засвоєнню тканинами глюкози).
Вітаміни та мінерали
У підтримці здоров'я,
працездатності і довголіття велике значення належить достатній кількості в
раціоні харчування вітамінів і мінералів. Ці інгредієнти надходять в організм в
основному з овочами і фруктами, але містяться і в інших продуктах. Кількість
вітамінів в продуктах знижується при зберіганні, тому навесні і взимку
рекомендується приймати вітамінно-мінеральні комплекси.
Збалансованого харчування
бажано дотримуватися все життя.

Комментариев нет:
Отправить комментарий